Kindergoochelaar

Mijn ouders gaven mij een goocheldoos toen ik acht werd. Wisten zij veel dat ik verslaafd zou raken aan het onmogelijke. Dat dit de koers van mijn leven zou bepalen en het handvat werd waarmee ik de wereld kon vatten. Want ik was volkomen normaal. Hoe kan je van jezelf anders denken? En toch paste ik niet in de puzzel van sociale relaties met leeftijdgenoten. Ik had halverwege het schooljaar de schoolbibliotheek uitgelezen. Wie houdt er nou NIET van lezen?

Ik leerde mezelf Engels in de brugklas omdat de goochelboeken die ik kocht in het Engels waren. Om die geheimen bloot te leggen, vertaalde ik met een woordenboek woord voor woord de tekst en maakte er zinnen van. Mijn passie groeide uit tot een deeltijdbaan. Voor mij normaal om als bedrijfseconoom parttime te werken. Anderen vonden dat ik een carrière weggooide. In mijn geval was normaal synoniem voor eenzaam. En eenzaam zijn betekent dat je met niemand meer rekening hoeft te houden. Je kunt doen wat jij wilt. Dat wordt normaal.

Dus werd ik in 2009 fulltime goochelaar. Voor kinderen. Voor mij een logische keus omdat kinderen ontzettend tof publiek zijn. Zij hebben nog fantasie en daarin is alles mogelijk. In 2011 en 2013 werd ik Nederlands kampioen kindergoochelen en kreeg ik de originaliteitsprijs. Om als bedrijf te bestaan moet je uniek zijn en niet normaal, weet ik als bedrijfseconoom.

Langzamerhand besefte mijn omgeving dat mijn anders zijn heel normaal is. Ik kan niet anders zijn dan wie ik ben. Het duurde 25 jaar voor ik dat besefte. Voordat het mijn sterke punt werd, waardoor ik ook in 2016 en 2017 kampioen werd. Nu is het geaccepteerd. Nu vindt iedereen het normaal wat ik doe. Maar ik ben niet veranderd. Daarom geef ik kinderen in elke voorstelling mee: normaal is dat je jezelf mag zijn. Dat is een ontdekkingsreis die jaren kan duren.

Goochelaar Jan, 4-voudig Kampioen Kindergoochelen