Goochelaar Jan Magische Kring Twente 2004

Goochelen met Mozart

Goochelaars uit alle landen verzamelen zich de komende dagen in het Rabotheater in Hengelo, voor een congres, een concours en optredens. Voor de liefhebbers van goochelkunst betekent dat een buitenkans, want veel voorstellingen zijn voor publiek toegankelijk. Er is een Magic Night met internationale toppers, een kindergoochelshow en een spectaculaire stunt met een glasdoolhof, zaterdagmiddag op het Stationsplein. Zelfs Mozart komt langs.

Door INGRID BOSMAN 

Toch handig, een kapper in de gelederen van de Magic Club Twente. En niet alleen omdat zich achter diens Almelose zaak het clublokaal bevindt, met de toepasselijke naam Kapssalon. Een eerbetoon aan wijlen Fred Kaps, nog altijd het grote voorbeeld van vaderlandse goochelaars. In het knusse lokaaltje presenteert Jan Kosters deze avond het fraaie kostuum dat hij heeft aangeschaft voor zijn nieuwe Mozart-act. Maar de pruik die bij de barokke uitmonstering hoort levert nog wat hoofdbrekens op. De goochelaar plant de zilverwitte haardos op zijn eigen Balkenendiaanse kapsel alsof het een baseballcap is. Kapper Harry Lucassen kan het niet aanzien. Met een bus haarlak brengt hij de boel snel in model, waarna zijn collega-goochelaar een verdienstelijke pseudo-Wolfgang Amadeus kan neerzetten.

Goochelaar Jan Magische Kring Twente 2004 Mozart act

Mozart’s muziek betovert al eeuwen, maar Kosters geeft eerlijk toe dat de keuze om voor het concours in Hengelo in de huid van de componist te kruipen een tamelijk willekeurige was. ‘Ik doe een goochelact met kaarten, die rond de figuur Mozart is opgebouwd. Ook met zijn muziek erbij, ja. Maar de act is verder niet aan een bepaalde figuur gebonden. Ik zou het ook in m’n zwembroek kunnen doen.’ Maar zo’n theatraal kostuum doet het nu eenmaal leuk op het podium, verklaart Kosters, al gaat het hem zelf om het verhaal. De Bergentheimer, in het dagelijks leven parttime docent boekhouden: ‘Ik ben begonnen met effecten die ik mooi vond, voor de lol, en daar kwam steeds meer eenheid in. Je bouwt het steeds verder uit. En je moet blijven oefenen. Wat dat betreft is het goed met sport te vergelijken. Ik moet bijvoorbeeld bepaalde spieren oefenen voordat ik een truc kan uitvoeren. Omdat de jury voor het overgrote deel uit vakbroeders bestaat, die zich niets meer wijs laten maken, moet je zorgen dat je de  trucs perfect beheerst.’

Goochelaar Jan Magische Kring Twente 2004 Fred-Ric Schrijvers

Van de veertien leden van de Magische Kring Twente zijn Kosters en Schrijvers de enigen die aan het concours – met het officiële Nederlandse kampioenschap als inzet – meedoen. Het concours, met een kleine 40 deelnemers, kent een groot aantal categorieën. Per categorie worden prijzen toegekend, maar er is ook een Grote Prijs te winnen. Het Nationaal Congres voor de Goochelkunst wordt vrijdagavond geopend met een Magic Night, waarbij internationale toppers uit onder meer Amerika, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk in actie komen. De meesten van hen hebben al verscheidene prijzen en titels op hun naam staan. Behalve voor de congresgangers is er ook ruimte voor publiek, dat bovendien na afloop mag komen napraten met de goochelaars in het theatercafé. Een deel van het concours is eveneens voor bezoekers te volgen. Zaterdagochtend van elf uur tot half een zijn kinderen van vier tot twaalf jaar welkom in het Rabotheater, waar dan het goochelen voor kinderen op het wedstrijdprogramma staat. En de deelnemers in de categorie goochelen op straat zwermen zaterdagmiddag vanaf een uur uit over het Hengelose centrum. 

Voor het eigenlijke (besloten) congres hebben zich zo’n 200 deelnemers gemeld. Allemaal zijn ze aangesloten bij de Magische Unie Nederland, die in totaal 500 leden telt. De congresgangers laten zich in Hengelo door vakbroeders en andere deskundigen bijpraten over nieuwe ontwikkelingen in hun vak. Wat zijn de trends? Het moet snel en flitsend, weten de leden van de Magische Kring Twente. Theater-elementen worden steeds belangrijker, ‘er moet een verhaal bij’.

Twentsche Courant Tubantia mei 2004