Goochelaar Jan Nederlands Kampioen Kindergoochelen 2011 Tubantia

Bij 'Goochelaar Jan' is het kind de ster

Wierden - In zijn woonkamer staat een grote teddybeer. Jan Kosters (31) uit Wierden won afgelopen weekeinde zowel de wedstrijd 'Goochelen voor kinderen' als de 'Grote (B)Ereprijs'. Met die laatste is Goochelaar Jan, zoals zijn artiestennaam luidt, het meest content. "Omdat de 'Grote (B)Ereprijs' door mijn publiek, door kinderen, is toegekend."

De Wierdenaar is elf jaar actief als goochelaar. Hoewel hij optreedt voor mensen in de leeftijd 'van 0 tot 100', richt hij zich sinds twee jaar steeds meer op kinderen. "Op bedrijfsfeestjes loop je als goochelaar vaak van tafel naar tafel om een aantal trucs te laten zien, terwijl je voor kinderen vaak één, lang verhaal houdt. Het is meer comedy dan goochelen en dat spreekt mij aan. Bovendien: Als je echt iets wilt in dit vak, moet je je specialiseren. Ik doe nog wel aan volwassengoochelen, maar voor die doelgroep heb ik een beperkt repertoire."

Door zich te specialiseren in acts voor kinderen kiest Jan volgens eigen zeggen niet voor de gemakkelijkste weg. "Optreden voor kinderen is moeilijker dan optreden voor volwassenen. Een volwassene houd je gemakkelijk voor de gek. Simpelweg omdat een volwassene weet wat wel en wat niet kan. Als je dan als goochelaar iets laat zien wat eigenlijk niet kan, dan is je truc al geslaagd. Bij kinderen is dat anders. Een kind moet eerst begrijpen wáárom iets niet kan. Vervolgens moet je truc nog slagen. Daar komt nog bij dat het lastig is om de aandacht van een kind te trekken."

Jan heeft het optreden voor groepen kinderen in de vingers. "in het begin zie je de kinderen even aarzelen als ze naar voren worden geroepen, maar op het eind durven ze allemaal", zegt Kirsten, de vrouw van Jan. Jan: "Als ik een kind nodig heb voor mijn show, probeer ik er altijd een verlegen type uit te pikken. Als je zo'n kind dan aan het einde van de show helemaal ziet glimmen... Daar doe je het voor. Het kind moet tijdens een voorstelling de ster van de act zijn."

De komende jaren hoopt Jan zich verder te specialiseren op het gebied van goochelen voor kinderen. "Het liefst zou ik nog eens een complete voorstelling voor kinderen bedenken waarmee ik langs theaters kan."

Twentsche Courant Tubantia 9-06-2011