Op weg naar eeuwige roem

HENGELO - Jong talent betrad gisteravond het podium van het Rabotheater, op weg naar eeuwige roem. ‘De maffia uit het westen heeft ze gelukkig nog niet ontdekt.’

Veertien jaar, het haar achterover, de kraag van zijn overhemd recht omhoog en een stem die de overgang naar donkere tonen der volwassenheid nog niet heeft gemaakt. Pjotr Groenewoud zingt als een nachtegaal, zoals hij altijd in Theatergroep Barst doet. Deze avond staat hij er alleen voor en zingt, alsof hij niet anders doet, het melodieuze en af en toe akelig hoge She will be loved.

Het Rabotheater, dat voor het tweede achtereenvolgende jaar het podium beschikbaar stelt aan jong, fris talent, is aangenaam verrast door het artistieke niveau van de tien optredens. Waren het vorig jaar vooral zangers en dansers, dit jaar is de variëteit groter. Goochelaar Jan Kosters lijkt een vreemde eend in de bijt, maar oogst met zijn ringen, spelkaarten en meters doekjes, zo uit de mond getrokken, veel waardering. Kosters heeft zijn zaakjes goed voorbereid; al voor aanvang van het Open Podium legt hij contact met het mooiste meisje uit de zaal, dat hem mag assisteren.

Het bijzondere harpenensemble Arcadia, dat het spits mag afbijten, heeft veel moeten doen voordat er iets speelbaars op papier staat. Voor zeven harpistes bestaat geen muziek, hooguit voor twee. Speciaal voor het Open Podium is het stuk voor twee geschikt gemaakt voor zeven. Ze oogsten waardering; de groep mag door naar de finale op 4 september. ‘De maffia uit het westen heeft ze gelukkig nog niet ontdekt’, aldus presentator Bert Kuiper.

Van een heel ander kaliber is Getaway. Rauwe rock, voortgebracht door slechts drie jongens, twee met gitaar, een op drums. Ruben, Deev en Roald variëren op stevige wijze op het reclamedeuntje van Randstad Uitzendbureau. De microfoon laat het even afweten, maar daar trekt het trio zich niets van aan. Na Hengelo wacht een optreden in Almelo. Het drietal is er dus niet bij, als bekend wordt gemaakt dat ze naar de finale gaan. ‘Dat is dus een goede keuze geweest’, constateert Rabotheater-directeur Raoul Boer.

Voor het publiek is de keuze duidelijk; het moet jong zijn, met lichten omgeven worden en vreselijk snel kunnen bewegen. Zoals de dansers van S-cooldance en Skillsquad doen. Beide groepen mogen ook naar de finale. Saillant detail; de opvallendste danspasjes komen van Moustafa, de danser die toevallig in voor beide groepen optreedt.

Voor Lissan en Malissa is de avond geslaagd, ook al zijn ze niet door. De twee leerlingen van groep acht brengen een zelfgeschreven nummer ‘Ik ben verliefd’. Ook zonder een finaleplaats komen ze er wel. Over een week doen ze mee aan de auditie voor het Junior Songfestival.

Twentsche Courant Tubantia 30-04-2005