Goochelkunst: slik een ballon in van een meter

HENGELO - Hengelo is drie dagen lang het domein van goochelaars. Het Rabotheater is voor het eerst het decor van het Congres voor de Goochelkunst. Een eerste dag vol speelkaarten en raadselachtige handbewegingen.

Ze ziet er mooi uit, krullend haar en een zilverglinsterend strak pak. Ze mag van de goochelaar plaatsnemen in een grote kast. De goochelaar knipt eens wat met zijn vingers, rent met gestrekte knieën het podium op en neer en opent de doos. Weg is de vrouw. Door de vloer afgedaald, misschien. Of zit er toch wat aan de achterkant, waardoor ze een vrije uitgang heeft.

Toeschouwers kijken nog eens goed, want die vrouw moet ergens zijn. De goochelaar doet zijn kastje open; en zie daar, een vrouw. Maar dan wel een andere vrouw. ‘Hoe is dit in godsnaam mogelijk’, vraagt een oudere toeschouwer zich af. ‘Waar is die zilveren meid nou gebleven?’ Voor de goochelaar geldt maar één ding; zijn vrouwen zijn heelhuids uit de kast gekomen en het publiek vraagt zich af hoe hij het toch weer flikt.

Zelfs bij de junior-goochelaar Ramon de Hart, een knul van een jaar of elf, is er niets te zien. Goed, zijn hand houdt hij opvallend bol en de mouwen van zijn overhemd zijn verdacht lang. Maar iedere keer tovert hij weer een ei in zijn hand. Of komt er een tevoorschijn van achter zijn elleboog. ‘De favoriete plek van alle goochelaars’, zegt hij, volleerd knipogend naar het publiek.

Twentenaar Jan Kosters van de Magische Kring Twente speelt op deze Hemelvaartsdag een thuiswedstrijd. Zijn act roept verschrikte blikken op. Kosters blaast een langwerpige ballon op tot pakweg een meter lang. Vervolgens propt hij het ding langzaam in zijn mond. De ballon knapt niet, blijft in vorm, ook als hij tot de helft in de keel van Kosters is verdwenen. ‘Waar blijft die ballon. Hij kan zoiets toch niet gewoon inslikken’, vraagt een vrouw verbaasd. Blijkbaar kan een goochelaar het wel. Nadat hij voor het laatst heeft geslikt, drukt hij nog even op zijn buik. Met een vrolijk piepend geluidje ontsnapt de lucht weer.

Waarna hij zich vervolgens uitroept tot wereldkampioen ballonnen slikken.

Twentsche Courant Tubantia 21-05-2004