Goochelaar Jan Nederlands Kampioen Kindergoochelen Tubantia 2013

Goochelaar Kosters tovert zich naar de top

door Jenny ter Harmsel / Foto: Lars Smook

Wierden - De directeur van de vlaggenfabriek vindt het allemaal best spannend, want koningin Maxima wil de grootste vlag van Nederland bestellen voor haar man Willem Alexander die net koning is geworden. Een hele eer maar natuurlijk gaat er van alles fout. Er wordt geknoeid met koffie op de vlag en daarna krimpt deze in de wasmachine terwijl de koningin al onderweg is om de vlag te komen ophalen. Maar natuurlijk is het eind goed al goed.

Wierdenaar Jan Kosters (33) duikt zo weer in zijn act, gehuld in een oranje overal met rood-wit-blauwe stropdas, witte laarzen en oranje helm. De act waarmee hij afgelopen zaterdag voor de tweede keer Nederlands Kampioen Kindergoochelen is geworden tijdens het Dutch Festival of Magic in Ede. Hij moest zijn titel uit 2011 verdedigen en dat vond hij extra spannend.

"De eerste keer ga je voor de lol en zie je wel wat ervan komt, maar nu wilde ik de eerste plaats graag behouden. Ik heb een compleet nieuwe act opgevoerd, geïnspireerd op actueel nieuws en wat is er dan leuker dan 'de Kroning van de Koning'?"

Als kers op de taart won hij tevens de originaliteitsprijs. Daarmee had hij totaal geen rekening gehouden. Deze prijs had hij te danken aan het vele werk dat in zijn act is gaan zitten.

"Alle attributen hebben we zelf gemaakt en de act is zelf bedacht dus geen trucs die kant en klaar te koop zijn. Mijn vrouw Kirsten heeft de vlag van 36 meter stof genaaid en mijn vader had allerlei slimme oplossingen voor technische problemen. Er is een jaar voorbereiding aan vooraf gegaan. Ik had destijds het thema Koninginnedag uitgezocht en toen bleek eind januari dat we een koning zouden krijgen. Geweldig! Ik kon een en ander nog goed aanpassen en dit thema leeft nu bij jong en oud. Ik vond het optreden prima gaan en de wel honderd aanwezige kinderen met hun ouders vonden het geweldig. Heerlijk om hen te kunnen vermaken en dan dat hartelijke applaus te mogen ontvangen. Wat dat betreft voel ik me een echte theaterman. Ik ben eigenlijk goochelaar en acteur in een."

Jan Kosters, niet meer weg te slaan bij goocheltrucs sinds hij op zijn achtste verjaardag een goocheldoos kreeg, vond het in de middelbare schooltijd tevens heerlijk om te acteren. Het goochelen was toen nog bijzaak. Toch koos hij een studie bedrijfseconomie en werd hij leraar. Maar de bühne bleef trekken en sinds 2008 werkt hij als professioneel goochelaar. 

Maar kort geleden werd hem een baan als leraar bedrijfseconomie in Zwolle aangeboden. Hij gaat deze uitdaging aan in combinatie met zijn optredens als goochelaar. "Dat wordt goochelen met de tijd", grinnikt hij.

Twentsche Courant Tubantia 15-03-2015

Goochelaar Jan tweede keer Nederlands Kampioen Kindergoochelen

Goochelaar Jan Nederlands Kampioen Kindergoochelen

Wierden - Goochelaar Jan is zaterdag 11 mei opnieuw Nederlands Kampioen kindergoochelen geworden. Op het vorige NK in 2011 werd hij dit voor het eerst en dit jaar moest hij zijn titel verdedigen.

Met succes: Jan won de eerste prijs en de act is bekroond met de onderscheiding voor meest originele act. Jan mag zich nu tweevoudig Nederlands kampioen kindergoochelen noemen. De kampioenschappen zijn gehouden op het Dutch Festival of Magic in Ede. Bij de wedstrijd waren 100 kinderen aanwezig omdat dit onderdeel voor publiek gespeeld wordt. In totaal waren er 5 deelnemers voor deze wedstrijd.

Naast het publiek dat bestaat uit ouders en kinderen is er ook de vakjury, bestaande uit 4 professionele goochelaars en een “leek”. Zij kijken onder andere naar de techniek van het goochelen en de omgang met kinderen. De uiteindelijke verrassing voor Jan was de toekenning van de originaliteitsprijs. “Ik heb nooit gedacht aan deze onderscheiding voor originaliteit. Ik heb ook niet alle acts in andere categorieën kunnen zien, dus dit kwam voor mij als een volkomen verrassing. Een kers op de taart!”

In 2011 won Jan voor het eerst de titel. Dat schept natuurlijk verwachtingen en je mag alleen meedoen met een nieuwe act. “Opnieuw kampioen worden is natuurlijk waar je voor gaat, maar je weet niet wat de rest gaat doen en of zo’n nieuwe act wel goed genoeg is voor een eerste prijs. Dus een beetje extra druk voelde ik wel… Daarom heb ik nog meer nagedacht over het concept en nog meer gekeken naar alle details. Want ook tijdens de aankondiging bleek al dat men verwachte dat ik mijn titel zou verdedigen. In totaal ben ik ruim een jaar bezig geweest met alles zelf te bouwen, te oefenen en te verfijnen.”

De hele act is zelf ontwikkeld. Het zijn geen trucs die kant-en-klaar te koop zijn. De onderscheiding voor originaliteit is een waardering voor al het werk dat Jan, maar ook zijn vrouw (o.a. het naaien van 36 meter stof voor een gigantische vlag) en zijn vader (slimme oplossingen voor technische problemen) verzet hebben. Extra leuk is de uitnodiging die Jan kreeg van de president van de Magische Zirkel von Deutschland om mee te doen aan de Duitse kampioenschappen. Een hele nieuwe uitdaging!

Driehoek 15-05-2013

Beste Kindergoochelaars komen uit Overijssel

Ze heten allebei Jan, zijn beide professioneel goochelaar en woonden hemelsbreed slechts 8 kilometer van elkaar. Magic John en Goochelaar Jan deden op 11 mei mee aan het NK Kindergoochelen. Goochelaar Jan werd eerste en Magic John won de ereprijs van de kinderjury. Daarmee komen de beste kindergoochelaars beide uit Overijssel.

Jan en Jan komen uit Junne en Bergentheim. Tegenwoordig wonen ze in Ommen en Wierden. Maar nog steeds komen ze elke maand bij elkaar om trucs uit te wisselen. En dat al vanaf 2002. Het zijn dan ook geen concurrenten maar collega’s die elkaar regelmatig een optreden doorschuiven als de ander niet kan.

Goochelaar Jan heeft zich gespecialiseerd in goocheltheater voor basisscholen en bibliotheken. Magic John heeft een eigen kindertheater in Ommen. Beide hebben een heel eigen visie op goochelen. Het samenwerken gaat zo goed omdat Jan en Jan twee verschillende goochelaars zijn die elkaar niet nadoen maar hun eigen stijl hanteren. In plaats van elkaar te kopiëren kunnen ze elkaar aanvullen.

De kampioenschappen zijn gehouden op het Dutch Festival of Magic in Ede. Bij de wedstrijd waren 100 kinderen aanwezig omdat dit onderdeel voor publiek gespeeld wordt. In totaal waren er 5 deelnemers voor deze wedstrijd. De vakjury bestond uit professionele goochelaars en een ‘leek’. De vakjury kende Goochelaar Jan de eerste prijs toe en de kinderjury (gevormd uit het publiek) vond dat Magic John de leukste act had.

Vechtdal Centraal 22-05-2013