Goochelaar Jan voorstelling Pesten de Fakkel

Fakkel heeft primeur met Pesten-shows

ALMELO - Goochelaar Jan heeft een nieuwe show gemaakt. Een themashow over een belangrijk én moeilijk onderwerp. Op elke school komt het voor en is het een probleem: pesten. Basisschool de Fakkel in Almelo heeft de primeur. Zij krijgen dinsdag 21 februari twee gratis shows. In ruil voor feedback van docenten en leerlingen.

Goochelaar Jan is Nederlands Kampioen Kindergoochelen 2011 en heeft zich gespecialiseerd in optredens voor scholen en bibliotheken. Hij wil niet alleen leuke shows geven, maar ook scholen helpen om lastige onderwerpen te bespreken. Daarom is hij bezig om verschillende themashows uit te werken. De eerste is getiteld ‘Pesten is stom!’

Pesten
Volgens cijfers wordt vijf procent van de kinderen regelmatig gepest. Tot wel dertig procent van de kinderen wordt soms gepest. Een andere studie gaat uit van 1 op de 5 kinderen die wordt gepest. Maar wat doe je eraan? Scholen hebben diverse programma’s om het thema op school te behandelen. De goochelshow sluit hierbij aan.

Afwisseling
Scholen vinden het lastig om elk jaar weer op een goede manier pesten bespreekbaar te maken. Hoe voorkom je dat het sleur wordt? Hoe zorg je dat kinderen aangesproken worden? Want één ding is zeker, pesten stopt niet vanzelf! Om docenten een alternatief te bieden heeft Jan deze themashow ontwikkeld: “Een goochelaar heeft direct de interesse van kinderen. Als ik met mijn show ervoor kan zorgen dat er tenminste 1 kind minder gepest wordt, dan is het geslaagd!”. De show moet niet op zichzelf staan. Docenten en ouders moeten met de kinderen over het onderwerp doorpraten. “Daarom heb ik bij de show een lesbrief gemaakt” aldus Jan.

Positieve insteek
“Ik vond het best lastig om de juiste insteek te vinden. Ik wilde geen ‘preek’ houden en met opgeheven vinger vertellen dat pesten verkeerd is. Dat weten de kinderen wel! Ik wil ze handvatten geven waardoor ze ervoor kunnen zorgen dat het pesten stopt!” Na veel gepuzzel viel het kwartje tijdens de Kinderboekenweek 2011. Het thema was ‘superhelden’.

Superheld
De nieuwe show gaat over wat pesten is en wat je kan doen. De hoofdvraag is steeds ‘Hoe word je een superheld?’. Bijvoorbeeld door iemand die gepest wordt te helpen. Of door een volwassene in vertrouwen te nemen als je gepest wordt. Uiteindelijk roept de hele school uit volle borst: “Pesten is stom!” En wil iedereen een superheld zijn. Omdat kinderen tegenwoordig opgroeien in een beeldcultuur, lag de uitdaging in het visualiseren van de belangrijkste punten. Doordat de kinderen niet alleen iets horen, maar ook iets zien blijft het beter hangen.

Twenth Ruiten Drie 14-02-2012

Een echte held vindt pesten heel erg stom

Almelo - Uit alle hoeken en gaten van basisschool De Fakkel in Almelo kwamen leerlingen met hun stoelen aangelopen. De tocht eindigde in het activiteitenlokaal waar iedereen een plekje zocht. Dat duurde even, want iedereen wilde natuurlijk wel naast de goede persoon zitten. Vriendjes zochten elkaar op. Zo gaat dat op school.

Voor het klimrek aan de muur was een soort toneel gemaakt. Een man in een felgele broek stond handenwrijvend te wachten om te beginnen. Die man was Jan. Goochelaar Jan om precies te zijn. De kinderen zouden het komende uur de première meemaken van zijn nieuwe voorstelling 'Pesten is stom'. Omdat het de eerste keer was, deed Jan, die eigenlijk Jan Kosters heet en uit Wierden komt, zijn voorstelling voor niks. Als tegenprestatie konden de juffen na afloop Jan van commentaar voorzien.Voor de zekerheid stond er ook een camera op het tijdelijke toneel gericht. Om het optreden later nog eens terug te kunnen kijken.

De voorstelling gaat over pesten, een onderwerp waarbij op alle basisscholen in dit land bellen gaan rinkelen. Veel scholen hebben zelfs protocollen om pesten aan te pakken. Al was het alleen maar omdat de slachtoffers tot tientallen jaren nadien nog nare herinneringen aan hun schooltijd kunnen overhouden. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar overal in de wereld. Pesten is overal, blijkt uit onderzoek. In Noord-, Midden- en Zuid-Europa heeft pesten vrijwel dezelfde vorm. Hoe massaler de school, hoe meer er wordt gepest. De pesters slaan doorgaans toe op momenten dat er weinig toezicht is. Docenten zijn trouwens soms net zo goed het lijdend voorwerp. Langs de Nederlandse scholen trekt jaarlijks een bonte stoet aan educatieve groepjes die iets aan dat pesten willen doen.

Zoals goochelaar Jan. Nadat de mantra 'grim-gram-grom, pesten is dom' in de kinderhoofden heeft postgevat, worden leerlingen naar voren gehaald en benadrukt Jan via een goocheltruc nog eens de onzin van pesten. Je bent pas een held, meent Jan, als je jezelf blijft, als je niet meedoet aan het pesten. En als je sorry durft te zeggen tegen het slachtoffer. De verschillende boodschappen komen allemaal bij elkaar in een toneelstukje over de drie musketiers. Het mondt uit in 'allen voor een, een voor allen, laat niemand uit ons groepje vallen'.

Dan komt de vraag nog een keer. "Pesten is...", vraagt Jan. "stom" roepen de leerlingen als uit een mond. De boodschap is overgekomen.

Twentsche Courant Tubantia 22-02-2012