Cabaretfestival moet Zwolle op de kaart zetten als studentens

Jan Kosters: “Ik verbaas me vaak dat mensen om me moeten lachen.”

(door Marijn Prakke) 

ZWOLLE – Op donderdagavond 27 maart vindt in Schouwburg Odeon de finale van het Studenten Cabaret Festival plaats. De voorrondes op 5, 12 en 19 maart worden gehouden in studentencafé Het Vliegende Paard in de Voorstraat. Het festival wordt georganiseerd door en voor studenten, maar andere geïnteresseerden zijn ook welkom. 

Het is dit jaar de vijftiende keer dat het Studenten Cabaret Festival wordt georganiseerd. De organisatie is in handen van Stichting Daidalos. Daidalos is een stichting die Zwolle op de kaart wil zetten als studentenstad. “We organiseren bijvoorbeeld ook het Studenten Band Festival en de HBO-Introdag, een dag waarop we de nieuwe studenten kennis laten maken met Zwolle. Het cabaretfestival is er dus in de eerste plaats voor de studenten, maar natuurlijk zijn andere geïnteresseerden ook van harte welkom” vertelt Joschka Hissink van Stichting Daidalos. Aan elk van de drie voorronden doen drie ‘acts’ mee, in totaal dus negen. Een vakjury bepaalt welke drie doorgaan naar de finale. Hissink: “het is niet zo dat er per voorronde een winnaar is. In principe is het mogelijk dat alle ‘acts’ uit de tweede voorronde doorgaan, omdat de jury dat de drie beste vond. Pas op de avond van de derde voorronde wordt bekend gemaakt wie twee weken later in Odeon mogen staan. 

André van Duin

Jan Kosters is één van de deelnemers aan het festival. Hij is hard aan het oefenen voor zijn optreden tijdens de tweede voorronde. De 22-jarige Bergentheimer had een halfjaar geleden niet gedacht dat hij nu mee zou doen aan een cabaretfestival. “In september ben ik begonnen aan een kleinkunstcursus bij De Muzerie hier in Zwolle. Ik treed op als goochelaar en ik hoopte mijn presentatie te verbeteren. Maar tijdens de cursus merkte ik hoe leuk ik het maken van conférences en liedjes eigenlijk vind. En op een of andere manier vinden andere mensen mij ook leuk. Ik kan niet uitleggen waarom, het verbaast me vaak dat mensen moeten lachen.”Kosters is zelf geen student meer. In 2002 studeerde hij af in de economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij geeft nu les aan een mbo-opleiding in Hardenberg, maar hoopt uiteindelijk zijn brood te kunnen verdienen als artiest. “Mijn grote voorbeeld is André van Duin. Als jongen zag ik zijn shows op televisie en dat vond ik geweldig. K vind niet dat ik op hem lijk, maar ik heb wel onbewust dingen van hem overgenomen. Ik doe bijvoorbeeld ook veel met mimiek, met mijn gezichtsuitdrukking. Daarnaast heb ik veel geleerd van mijn docente van de cursus, Jessica Borst.Toen ik zei dat ik meer wilde, heeft zij me ook geadviseerd aan het festival mee te doen. Ik ben nu druk bezig met het schaven aan mijn programma, want ik hoop natuurlijk in de finale te komen.”

Bij het verschijnen van deze krant zijn de eerste twee voorrondes van het studentencabaretfestival al geweest. De derde voorronde is op woensdagavond 19 maart om acht uur ’s avonds in studentencafé Het Vliegende Paard in de Voorstraat. De entree is 3 euro. De finale van het festival is op donderdagavond 27 maart in Schouwburg Odeon, ook om acht uur. De entree is dan 5 euro.

Sassenpoorter 18-03-2003

Goochelaar Jan cabaretfestival Zwolle