'Leuke avond als bedankje'

OLDENZAAL - Ooit was hij leraar op het Carmel college, nu is hij bezig met een bijzondere theatervoorstelling: goochelaar Jan, oftewel Jan Kosters. Op vrijdag 29 januari is hij te zien in stadstheater De Bond met zijn hilarische goochelvoorstelling. En de opbrengst is voor Unicef. Het Nieuwsblad Oldenzaal vroeg hem ernaar.

Goochelaar Jan, zou u zich willen voorstellen aan het Oldenzaalse publiek?
"Hallo, ik ben goochelaar Jan en al meer dan 10 jaar bezig met goochelen. Daarom heb ik een show gemaakt voor een goed doel. Ik kom oorspronkelijk uit Bergentheim, maar heb vier jaar lesgegeven in Oldenzaal op het Twents Carmel College. Daarna ben ik verhuisd naar Wierden. Ook ben ik de afgelopen drie jaar door Willem Velthuis gevraagd als goochelaar tijdens zijn Varietie in Oldenzaal (ook voor een goed doel)."

Wat kunnen de mensen verwachten van de voorstelling?
"De show is een illusieshow zoals je die kent van Hans Klok. Maar dan anders. Allereerst heeft de hele show een rode draad en is het opgezet als een klucht. Ik heb een heel andere stijl als Hans Klok en daarom zit er een parodie in. Ik ben dan Hans Clock en werk samen met Pamela Andersom. Er zitten nog meer parodieën in en verwijzingen naar films en televisieshows, allemaal met een knipoog. Als specialiteit heb ik een assistente die meerdere paaldansacts zal doen. Uiteraard in een lantaarnpaal."

Is de show speciaal voor Unicef gemaakt?
"De show is op maat gemaakt. We hebben gekeken naar Unicef en haar speerpunten. Een daarvan is het recht op schoon water. Vandaar uit geredeneerd hebben we een boef bedacht die knooit met water, zodat Unicef haar ambassadeur Roger Moore in moet zetten."

Wat tovert u het liefst: geld voor Unicef of een lach op het gezicht?
"Ik kan alleen maar zorgen dat mensen moeten lachen en genieten. Hoe meer mensen daar zin in hebben en komen, hoe meer geld er voor Unicef binnenkomt. Daarom hoop ik dat mensen een kaartje kopen. Als bedankje krijgen ze een hele leuke avond."

Was u al bekend met De Bond?
"Ik ben er diverse keren geweest. De Bond is het enige echte theater dat de zaalhuur niet in rekening brengt vanwege het goede doel! Dat vind ik wel heel bijzonder."

Heeft u nog een boodschap voor het theaterpubliek in Oldenzaal?
"Kom, besef dat het geld gaat naar kinderen die het echt nodig hebben en geniet vooral van een bijzonder maffe en leuke avond. En als je niet kunt of wilt, kijk dan in elk geval eens of je een goed doel wilt ondersteunen. Doe iets."

Nieuwsblad Oldenzaal 20-01-2010