Wat is het meest kostbare dat je bezit?

Dat is waar je nooit meer van krijgt. Wat je niet kunt kopen. En wat wordt alleen maar minder, naarmate je leeftijd omhoog gaat?
 
Ik lees veel boeken en kwam door verschillende schrijvers tot de ontdekking dat tijd mijn meest kostbare bezit is. De vraag is natuurlijk: Waarom zou je dat verspillen?
 
Ik kijk om mij heen en zie hoeveel mensen, tieners in het bijzonder, bezig zijn met hun smartphone. Vooral met ‘sociale media’. Ik lees dat Nederlanders gemiddeld 3 uur per dag TV kijken. Hoeveel tijd is iemand per jaar eigenlijk kwijt aan een ‘beeldscherm’? Waarbij je vooral consumeert en reageert op anderen. Hoeveel tijd kost mij dat eigenlijk?
 
Niet dat ik het verkeerd vind om tv te kijken of te appen. Dat doe ik ook. Maar van verschillende mensen uit de bibliotheekwereld hoorde ik dat ouders geen tijd hebben om ’s avonds 15 minuten voor te lezen. Terwijl het zo belangrijk voor ze is. Zelfs zo belangrijk dat er initiatieven ontstaan vanuit de bibliotheken (die niet alleen maar boeken uitlenen) als de ‘Voorlees Express’: https://voorleesexpress.nl/.
 
Ik ging eens rekenen: Stel je hebt 2 kinderen. Het ene kind wordt nauwelijks voorgelezen. Het andere kind gemiddeld 15 minuten per dag. Dat geeft per jaar ruim 87 uur taalvoorsprong. In de eerste 12 jaar is dat 1.050 uur. Dat is net zoveel als een heel schooljaar in het basisonderwijs…
 
Wat ik erg vind is dat ik van leesspecialisten en leerkrachten hoor dat een achterstand in groep 1 niet meer is in te halen. Kinderen met een voorsprong blijven óók ontwikkelen. Meestal sneller omdat ze meer worden voorgelezen en een grotere woordenschat hebben. Daarbij zijn ze gewend aan ‘boeken’ en sneller geneigd zelf te lezen. Tel daar bij op dat voorlezende ouders actiever de bibliotheek bezoeken waardoor het kind veel meer gestimuleerd wordt. Dan is 1.050 uur heel veel. Een achterstand waar een kind zelf niets aan kan doen… Tijd = kostbaar!
 
Daarom presenteer ik vol enthousiasme de Voorleeswedstrijden

Logo Boekstart

Tip: Gratis voorlees koffertje

De voorleesweken zijn elk jaar. Maar er is meer, zoals Boekstart:  Kinderen rond de 3 maand krijgen een tegoedbon: Voor een gratis koffertje met boekjes.
 
Kleine kinderen in je omgeving die niet worden voorgelezen? Geef ze de cadeaubon!