Succesvol en perfect georganiseerd Oude Haven Concert

26 Augustus 2006 - Schoonhoven. Onder grote belangstelling en bij ideale weersomstandigheden organiseerde de Stichting Schoonhoven Klassiek afgelopen zaterdag 26 augustus jl. de negende editie van het Oude Haven Concert.

“Classic for Kids”
Op het speciaal gebouwde podium boven het water van de Oude Haven vond 's middags een wervelend kinderconcert plaats. Het jeugdorkest van TAVENU had hierin het leeuwendeel en wist met een door René Kuzee gloedvol verteld sprookje een prachtige muzikale versie van Doornroosje aan het jeugdige publiek op te dienen. Daarnaast wist dirigent Dick-Jan Veerbeek het beste uit de jonge muzikanten te halen in melodieën uit bekende films en musicals. Het kinderconcert werd onderbroken door korte optredens van de goochelaar Jan Kosters. Met name zijn act waarbij hij een lange ballon helemaal inslikte deed de kinderen versteld staan.

Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart wist zowel de jonge als volwassen luisteraars interactief te betrekken bij een nieuwe versie van het liedje 'Old Mac Donalds had a farm' en bij een grappig verhaal over mevrouw Fidelio en haar hondje Fiedeltje op de Oude Haven. Alle artiesten van het avondconcert gaven de kinderen alvast een muzikaal voorproefje. Na afloop van het concert kregen de kinderen nog wat lekkers aangeboden.

Avondconcert
Het avondconcert begon met een optreden van de opvallendste musicus in dit programma, de Brabantse kunstfluiter Geert Chatrou. Wat deze man al fluitend met de mond in een spatzuivere perfectie aan het publiek liet horen, was ronduit imponerend. Zowel de drie fluitwerken van Bach als ook het bekende Rondo Alla Turca van Mozart, kregen een klankrijke vertolking in een originele en niet eerder gehoorde bewerking. Zijn uitvoering van de Czardas van Monti ontving een staande ovatie.

Van de met name Vlaamse musici die dit jaar uitgenodigd waren bewees de jeugdige concertzanger Teun Michiels van alle markten thuis te zijn in een gevarieerd repertoire dat reikte van het Ave Maria van Schubert tot de Italiaanse Bel Canto stijl. Gebruik makend van een passende mimiek wist hij aan het slot van het concert als een ware Don Juan zijn liefde aan het vrouwelijk publiek zingend ten toon te spreiden.

De accordeonist Ludo Mariën maakte grote indruk met een opzwepende vertolking van een zorgvuldig opgebouwde Russische dans waarin hij alle klankrijke facetten van zijn instrument uitgebreid aan bod liet komen. Laaiend enthousiast was het publiek toen bij het volgende werk zijn muzikale compagnon Dirk van Gorp zich bij hem aansloot. Deze contrabassist speelde een eigen compositie, gebaseerd op Ierse volksmuziek. Zelden was het publiek getuige van zo'n virtuositeit op de contrabas. Met een razende snelheid en een afwisselend gebruik van plukbas en strijkstok, liet hij de zware contrabas dansen alsof het een speelgoedviooltje was.

Verrassend was het optreden van gitarist Wim Brioen, die onder begeleiding van Boudewijn Zwart op een klein kamercarillon, een uitvoering gaf van de Sonate in D-dur van Christian G. Scheidler. De gitarist was na afloop te horen tijdens de druk bezochte 'after-glow' op het kazerneplein. Daar opende het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum de deuren en konden de aanwezigen nog muzikaal nagloeien onder het genot van diverse hapjes en drankjes.

Dit succesvolle en perfect georganiseerde Oude Haven Concert vormde een spannende opmaat voor het jubileumconcert van volgend jaar. Het zal voor de organisatie een bijna onmogelijke opgave zijn om de kwaliteit en originaliteit van deze negende editie te overtreffen.  

Krimpenerwaard 26-08-2006