Hertog Jan van Hardenberg de Toren

Wandel mee met Hertog van Hardenberg

De Toren, 26-08-2020

Hardenberg - Dinsdagavond 25 augustus vond de eerste stadswandeling 'Hertog van Hardenberg' plaats onder leiding van Jan Kosters. De wandeling is elke avond van maandag tot en met zaterdag om 19.30 uur bij het Vrijheidsplantsoen, Oude Bosch 9 in Hardenberg.

Jan woont in Hardenberg en is fulltime goochelaar. Hij maakt voorstellingen voor basisscholen en bibliotheken. “Fulltime goochelaar. Kun je daar van leven?” Dat ging prima, tot Covid-19. Jan was in één keer werkloos, net als zijn collega’s. Wat nu?

Huwelijksreis als Inspiratie

Jan dacht aan Rothenburg ob den Tauber en de stadswandeling met nachtwaker. Een acteur in kostuum die smakelijk over de geschiedenis vertelde van het historische stadje. Maar heeft Hardenberg historische gebouwen? Een oud kasteel? Jan dook in de geschiedenis van Hardenberg. Er bleek verrassend veel interessants om te vertellen. Genoeg voor een stadswandeling.
"Dan moet je wel genoeg klanten hebben. Voor mij is de stadswandeling een alternatief inkomen. Gelukkig heeft Hardenberg veel vakantiegangers. Het is natuurlijk wel je eigen woonplaats waar je smakelijk over kunt vertellen. Je werk letterlijk dicht bij huis", vertelt Jan.

Wandelende Voorstelling

Hoe maak je de stadswandeling zo interessant dat mensen een kaartje kopen? Dan maak je er een voorstelling van! Het decor is Hardenberg met zes locaties. Een hertog leidt je rond en vertelt onderweg smeuïge verhalen, rare feiten en doet misschien zelfs af en toe een goocheltruc.
“Ik ben van plan mij eerst te richten op volwassenen, zowel Hardenbergers als de vele vakantiegangers. Op termijn wil ik graag stadswandelingen doen met groepen 8 of brugklassen. Aangepast en boeiend genoeg om jongeren kennis te laten maken met de historie van hun woonplaats. De volgende stap is de stadswandeling aanbieden als groepsuitje in samenwerking met de horeca. Denk aan een start met koffie en tijdens de route een stop voor een drankje of borrelhap", vertelt Jan enthousiast.

Foto Gerrit Brokelman