Helden. Ben jij er een?

Een held is niet dapperder dan iemand anders, hij is het alleen 5 minuten langer. - Ralph Waldo Emerson

Een held is volgens het woordenboek ‘een dapper iemand die anderen helpt’. En we zijn er tegenwoordig gek op. We hadden natuurlijk al de beroemde films en later tv-series over Superman. Maar de laatste 10 jaar lijkt er een stortvloed aan films en series uit te komen over helden. Vooral ‘Superhelden’ uit stripboeken.
 
Zelf gebruikte ik het idee ook al in mijn voorstelling tegen pesten: Welk kind wel er nou geen superheld zijn? Door iets te doen wat binnen je macht ligt een held worden is verleidelijk. Hopelijk is die verleiding sterker dan de angst voor “wat de groep denkt” of de pester.
 
Toch ligt dat tegenwoordig gevoelig. Scholen benaderen het thema graag van de positieve kant en praten over gedrag en niet over pesten. Maar wat als we nou doorslaan naar de andere kant? Als we alles vooral leuk willen vinden, als niets meer eng of spannend mag zijn, als we geen duidelijke grenzen durven stellen (zo ouderwets…). Als we niet meer uit durven komen voor wat & waarom iets onze mening is?
 
Het thema van de Kinderboekenweek 2018 was ‘Vriendschap’. Uiteindelijk leidde dat in de nieuwe voorstelling tot een antiheld met een waarschuwing: Raak niet verslaafd aan alles op je tablet en smartphone. Vrienden heb je in het echt. Verlies je de realiteit, dan ga je 20 uur gamen per dag in een luier zodat je tussendoor niet naar de wc hoeft…🤔Rare jongens die Aziaten (bizar en echt waar!).
 
Met al die verleidingen ben je als kind al een held als je er mee om kunt gaan. Dat valt niet mee, want ‘de rest doet het ook’. Gelukkig zijn er helden. Heel veel helden! Papa’s, mama’s, opa’s en oma’s, juffen en meesters en allerlei anderen die helpen. Zodat deze generatie niet verzuipt in nepnieuws. Niet gelooft dat wat op Sociale Media gedeeld wordt de hele werkelijkheid is. Niet verslaafd is aan zijn beeldscherm en ook tijd heeft voor echt contact. Voor echte boeken. Voor een echt beroep durft te kiezen en niet alleen ‘beroemd wil worden’.
 
Ben jij nog zo’n (ouderwetse) held?