‘Grof’ geschut gebruiken?

Ik vind het belangrijk om mijn publiek te respecteren. Een van de manieren waarop ik dat doe is bewust met taal bezig zijn. Persoonlijk vind ik het belangrijk om niet te vloeken, geen schuttingwoorden te gebruiken en geen ‘foute’ grappen te maken.
 
Waarom geen grof geschut gebruiken?
Omdat ik geen show heb waar mensen naar toe komen, zoals bij een cabaretier, maar omdat ik op feesten genodigd wordt als gast. Daarom kan een cabaretier in feite alles doen wat hij/zij wil: Het publiek komt specifiek voor deze grappenmaker.
 
Ik mag optreden voor allerlei verschillende mensen. Mijn publiek is heel divers: Van jong tot oud, gelovig en niet-gelovig, mannen en vrouwen en alles daar tussenin. Ze weten vaak niet dat ik kom! Ze verwachten op zijn minst met respect behandelt te worden.
 
Wat ‘respect voor je publiek’ inhoudt, verschilt natuurlijk per collega. Ik heb diverse collega’s die ik aanbeveel. Maar er zijn er ook die ik NIET durf aan te bevelen. Niet omdat ze niet kunnen entertainen, maar vanwege hun omgang met kinderen. Of vanwege hun taalgebruik.
 
Zo heb ik een enorme hekel aan het woord ‘fuck’. Blijkbaar ben ik niet de enige want het wordt vaak als f**k weergegeven. Als je je er dan toch voor schaamt, gebruik het dan niet…
 
Sommige kindergoochelaars zijn dat woord, waarschijnlijk onbewust, gaan gebruiken. Net als veel Nederlanders die niet nadenken over wat ze zeggen. Die collega’s beveel ik dus niet aan op scholen. Ook al krijg ik van veel leraren en kinderen de vraag of ik ‘Mindf*ck’ van Victor Mids ken. Ik vind het lelijk taalgebruik. En bijna altijd onnodig.
 
Zelfs al vind iemand het geen probleem om grove taal te gebruiken en te vloeken, dan nog is dat privé. Als je als gast komt optreden moet je  je taalgebruik aanpassen. De Gouden Regel is om gewoon niet te vloeken en grove taal te gebruiken. Dan kwets je niemand.  Maar dat is mijn mening.