Jan Kosters leeft in wereld van illusie

Trucs en illusie... Voor Jan Kosters, sinds vijf jaar woonachtig in Wierden, is het gesneden koek en hem maak je niks wijs. Als Goochelaar Jan heeft hij zich de laatste jaren steeds meer weten te professionaliseren en wil hij niets liever dan de theaters in. Zijn baan als docent heeft hij inmiddels aan de wilgen gehangen om zich vol op zijn hobby, passie en werk te richten: magie!

De eerste trucjes leerde de 34-jarige Kosters met een simpele truckdoos uit de speelgoedwinkel. "Je weet wel, waar van die plastic dingen in zitten, die kun je nog steeds kopen." De goochelaar herinnert zich nog goed dat hij vanaf dat moment, op zijn achtste verjaardag, verslaafd raakte aan de magie van trucage.

"De eerste echte trucjes voor een groter publiek vertoonde ik op de basisschool in Bergentheim. Als ik daar nu aan terugdenk, dan was het gewoon erg slecht. Maar ik ben er wel mee doorgegaan en ben daardoor tussen m'n twaalfde en achttiende ook echt zwaar verslaafd aan goochelen geweest!"

Z'n ouders hadden liever gezien dat hij een echt vak had gekozen, maar hielpen 'm wel als er voor een act iets geknutseld diende te worden. Kosters ontwikkelde verschillende programma's en zorgde er voor dat hij vele trucs onder de knie kreeg. "Daarbij heb ik me nooit helemaal op het kindergoochelen alleen toegespitst en dat is nu - zo blijkt - mijn kracht", meent Kosters.

"Zo'n tachtig procent van mijn shows geef ik op scholen en in bibliotheken, maar het overige deel is toch ook op familiefeesten en voor volwassenen. Daar laat ik dan met het tafelgoochelen iedereen verbazen. Door kleine acts met kaarten pal onder de neus van de aanwezigen te demonstreren krijg ik veel waardering voor wat mogelijk is. Het gaat er om dat je vingervlug de geleerde vaardigheden uitvoert."

Bedrijfseconomie
Met gemiddeld zo'n twee tot drie shows per week probeert Kosters een boterham te verdienen. Zijn werk als docent bedrijfseconomie heeft hij onlangs gestaakt, zodat de Wierdenaar zich vol op zijn werk als goochelaar kan richten. "Ik vind het lesgeven aan middelbare scholieren erg leuk, je krijgt een band met ze, omdat je jarenlang les aan ze geeft. Kinderen tijdens een show zie je maar een uur en dan zijn ze weer weg. Wat dat betreft is het werk als een goochelaar eigenlijk enorm eenzaam. Maar wil ik verder met goochelen en illusionisme, dan moet ik daar meer tijd in steken. Afgelopen jaar kwam ik er gewoon niet aan toe om een nieuwe act te ontwikkelen. Ik heb daarom ook niet aan het Nederlands Kampioenschap Kindergoochelen meegedaan, terwijl ik in 2011 en 2013 wel eerste ben geworden. Ik zie daarom wel kansen."

Stigma
En met kansen doelt Kosters ook op andere doelgroepen en die gok durft hij aan, ook al loopt het Nederlandse publiek niet snel warm voor een goochelaar. "Er hangt een stigma om het woord goochelaar... Geen idee waarom... Waarschijnlijk omdat er veel kaf tussen het koren zit. Het is niet alleen de truc op zich, maar ik zet een hele show neer. Daarvoor heb ik ook meerdere cursussen gevolgd, zoals moderne dans en improvisatietheater. Dan leer je je bewust te zijn van jezelf. Door spontaan te reageren, je mimiek te gebruiken en een verhaal op te bouwen op het podium creëer je één geheel. Ik zie op het podium andere dingen, dan het publiek ziet. Dat moet je in je achterhoofd houden als je een show neerzet en als je dat goed doet, heb je het publiek voor je gewonnen. Ik richt me nu voor het merendeel op de jeugd, maar de acts die ik heb, kunnen ook prima voor volwassenen. Dat vind ik een uitdaging. Misschien moet dat eerst via tv en dan in het theater, zo is Hans Klok ook groot geworden..."

Zoldershow 4Dvd
Kosters wil nu een slag maken en heeft daarvoor een eerste stapje al gemaakt met het maken van een dvd. "Er is veel belangstelling voor goochelen en veel mensen willen trucs leren", vertelt de goochelaar enthousiast. "Er werd me steeds vaker gevraagd om een truc uit  te leggen, dus werd het tijd voor een dvd. Hierop licht ik achttien trucs uit." De dvd is geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar. "Sommige trucs kun je sneller leren dan ander. Zo leer je een aantal basistrucs met elastiekjes, muntjes en suikerklontjes. Maar je leert ook hoe je een touw door je nek slaat, hoe je je arm zogenaamd breekt en hoe je moet winnen met balletje balletje."

Wil jij ook leren goochelen? Bestel dan hier de dvd van Goochelaar Jan!

De Wiezer, 13 augustus 2014