Goochelaar Jan De Tolmennekes Wierden

De stralende nieuwe hoogheden van CV de Tolmennekes

Het Prinsenbal 2008 was weer erg gezellig. Velen wisten de weg naar het Anker te vinden en hebben genoten van een gevarieerd programma rondom de Prinswisseling met fantastische muziek van de formatie DIEP TRIEST. Ook genoten de aanwezigen van een optreden van de dansgroep LET’s GO terwijl het eigen dweilorkest de Herriemakers natuurlijk niet meer weg te denken zijn bij het Wierdens Carnaval.

Op een ludieke wijze werd afscheid genomen van Prins Rob Joseph I en zijn Adjudant Martin.
Verrassend was de opkomst van de nieuwe hoogheden. Tijdens een goochelact van entertainer/goochelaar Jan Kosters werden Prins en Prinses tevoorschijn getoverd. Even verrassend was de komst uit een kist van Adjudant Thijs.

In hun proclamatie werd verwezen naar de afstamming van Prinses Simone, nazaat van Prins Gerrit I (Gerrit Schasfoort) en Löwik Leentje. Ook werd verwezen naar de vruchtbare grond in de Dahliastraat, al goed voor enkele Prinsen van de Tolmennekes.

Verder kon worden verteld dat de Nederlandse spaartegoeden in IJsland al lang bevroren zijn en de IJslanders er zelf warmpjes bij zitten, bij de geisers. De gemeente werd opgeroepen haast te maken met de bouw van een hotel omdat anders de “vogel” wel eens gevlogen kon zijn. Prins Richard liet weten dat er, mede vanwege zijn Bourgondische levensstijl, zeker geen familieband bestaat met Sonja Bakker. De Raad van 11 werd opgeroepen de maatschappelijke betrokkenheid ook dit jaar te gaan tonen door inzet bij diverse projecten.

Na de proclamatie werd de nieuwe schlager van 2008/2009 ten gehore gebracht: Laat de kurken maar knallen! De Tolmennekes zullen met deze schlager gaan deelnemen aan het regionaal Schlagerfestival, dat op 30 januari 2009 zal worden gehouden in Eibergen.
Een ruime delegatie uit Maldegem, met in hun midden o.a. vertegenwoordigers van de Raad van Elf van Maldegem en cv de Soepkiekers uit Maldegem, heeft ook volop kunnen genieten van het Wierdens carnaval dat al jaren bekend staat om zijn goede en gezellige sfeer. Een feest waarvoor de Belgen graag enige dagen voor naar Wierden komen.

De Weekkrant 17-11-2008

 

Gevarieerd programma gala Tolmennekes

WIERDEN - Opkomst in feestzaal in Het Anker blijft beneden verwachting.

Aan het programma van de gala-zittingsavond van carnavalsvereniging De Tolmennekes zaterdagavond in residentie Het Anker aan de Wilhelminastraat lag het in ieder geval niet. In een ruim drie uur durende wervelende aaneenschakeling van dans, muziek, conference, goochelen, cabaret en zang genoten de aanwezigen in een sfeervolle feestzaal volop van de podiumacts.

De opkomst van niet direct aan de carnavalsvereniging gelieerde bezoekers bleef bij deze derde editie van de gala-zittingsavond echter beneden de vooraf hoog gespannen verwachtingen. Een verklaring hiervoor kon woordvoerder Hans Bekke niet vinden. Rookverbod in de horeca en verhoging van de bieraccijns konden toch echt niet de oorzaak zijn. De kredietcrisis misschien? Onbekend. Direct voor het podium stonden tafels waarvoor tafelreservering gold en die waren alle bezet. De carnavalist pur sang dirigeerde later binnenkomende gasten tactisch naar zitplaatsen aan de lange tafels in het midden van de zaal. Lege plaatsen achter in het donkere deel van de zaal bleven zo onzichtbaar.

Peer uut Hardenberg had de lachers met een tweetal conferences, doorspekt met nuchtere plattelandshumor, bulderend op zijn hand. En Jan Kosters 'hansklokte' met een aantal verbazingwekkende goochelacts. De Tolmennekes brachten uit eigen geledingen mooi cabaret, play-back, zang en muziek. Na elven werd de dansvloer vrijgemaakt en vermaakte het publiek zich tot na middernacht op de muziek van Premium. Prins Richard bedankte de hele carnavalsvereniging voor de voorbereiding en de organisatie van deze gala-avond. Verder deelde de carnavalsvorst mee dat De Tolmennekes zich dit jaar met verschillende acties zullen gaan inzetten voor zorgboerderij De Piet. Het grote carnaval in Wierden door De Tolmennekes begint volgende maand met feestelijke programma's voor jong en oud. Dorp Wierden kent van oudsher geen breed gedeelde carnavalstraditie. En daarnaast zijn er ook nog de 'carnavalisten' die zich louter beperken tot de feitelijkheid van een van de aan het woord carnaval toegeschreven betekenissen. Carnaval zou haar betekenis namelijk ontlenen aan het Latijnse carne vale synoniem aan afscheid van vlees. Op de avond voor aswoensdag komt er bij hen traditioneel extra vlees op tafel ter voorbereiding op de komende vastentijd tot Pasen, wanneer vroeger geen vlees werd gegeten.