Goochelaar Jan & Boudewijn Zwart 2008

Jubileumtour van uniek mobiel carillon

Beiaardier Boudewijn Zwart viert het 5-jarig jubileum van zijn unieke mobiele carillon met een serie gratis concerten. Dit doet hij niet alleen, maar samen met een aantal bijzondere gasten. Namelijk met Jan Kosters ‘de vrolijkste goochelaar van Nederland’, de brassband Schoonhoven en een complete schutterij. De aftrap vond plaats in de Noorderkerk van Amsterdam. De concerten die volgen vinden plaats door heel Nederland.

Boudewijn Zwart, bekend beiaardier en telg uit de muziekfamilie, viert dit jaar het 5-jarig bestaan van zijn unieke mobiele carillon. Het carillon is in 2003 door Boudewijn zelf ontworpen. Het is zo uniek omdat de beiaardier het kan vervoeren. Daarom vinden de jubileumconcerten van dit carillon ook plaats door heel Nederland.

Het carillon bestaat uit totaal 50 bronzen klokken. Heeft een normale muzikant alleen een koffer nodig, Boudewijn komt met een grote aanhanger. Misschien is het carillon met zijn 3000 kilo aan klokken wel het grootste en zwaarste mobiele instrument.

In de jubileumtour geeft Zwart ook speciale kinderconcerten. Dit doet hij samen met goochelaar Jan Kosters. De ‘vrolijkste goochelaar van Nederland’ goochelt hier net als de beiaardier met klokken. De muzikale omlijsting van de goochelshow komt uiteraard live van het carillon.

De prijswinnende brassband Schoonhoven zorgt voor kippenvel samen met het carillon en de schutterij ‘Het Bastion’. Dit gebeurt tijdens het slotstuk van de avond: de Ouverture 1812 van Tsjaikowski. Met oude musketten, een heus kanon, 50 klokken en een complete brassband is dit een duidelijk het klapstuk van de avond. Of te wel, een knallend einde.

De concerten zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Zie voor meer informatie www.bellmoods.com

De Toren 11-06-2008

Goochelaar Jan en Beiaardier Zwart 2008

Zwart weet waar klepel hangt

Met geweer- en kanonschoten werd zaterdagavond op het Raadhuisplein het familieconcert 'Ouverture Klokken en Kanonnen' ingeluid.

BARNEVELD - Het eerste uur is speciaal voor de kinderen. Boudewijn Zwart, beiaardier, blijkt een enthousiast entertainer te zijn. Samen met de kinderen begint hij muziek te maken met woorden. Iedereen doet mee met het uitspreken van de zin: 'Boem-tjikke-boem-tjikke-balle-tjikke-boem'. Maar niet op gewone toon natuurlijk, er zijn heel wat andere manieren te verzinnen om dit te zeggen. Bijvoorbeeld snel, langzaam, hoog, deftig en zacht.

Goochelaar Jan Kosters is een vrolijke goochelaar, hij weet klokken en bellen uit zijn hoed te toveren. Als Boudewijn probeert om Brassband Schoonhoven met het 'toverstokje' te dirigeren, komt er geen mooi geluid uit de blaasinstrumenten. Dit is werk voor dirigent Erik Jansen.

Tijdens de pauze heeft het rijdend carillon, dat Boudewijn zelf ontworpen heeft, veel bekijks. Aan het begin van het tweede deel vertelt Boudewijn dat hij gewoonlijk boven in de toren zit te spelen en dat hij het leuk vindt om deze keer op de begane grond te zijn. Het bijzondere aan dit concert is de combinatie van klokken, blaasinstrumenten en kanonnen. De overeenkomst tussen deze drie is dat het allemaal van brons gemaakt is. Vroeger werden in oorlogstijd, klokken omgesmolten tot kanonnen. Als het vrede was, ging het weer andersom.

Brassband Schoonhoven en Boudewijn Zwart laten een virtuoze bewerking van Suite Gothique van Leon Boëllmann horen. Omdat er nog veel kinderen zijn blijven zitten voor dit tweede deel, komt Jan Kosters terug. Hij legt een truc uit met een rood en een wit touwtje. Toch blijft het een raadsel hoe de knopen in en uit de touwtjes komen. Tenslotte geniet het publiek van een ouverture uit 1812. Tsjaikovski heeft dit muziekstuk geschreven naar aanleiding van de slag bij Waterloo. Midden in het stuk zijn kanonschoten te horen.

Het publiek, wat in de avondzon heeft genoten van dit bijzondere concert, krijgt een toegift. De kinderen worden uitgenodigd om tussen de brassbandleden te komen staan zodat zij mee kunnen kijken met de muziek. Wie dit concert gemist heeft, krijgt op zaterdag 23 augustus een nieuwe kans. Het concert wordt dan nogmaals uitgevoerd in Garderen.

De Weekkrant 30-06-2008