Noem Jan Kosters geen tovenaar

Televisieprogramma levert vreemde vragen voor goochelaar op.

Door Alwin Kuiken

Bergentheim - Van de zogenaamde mentalisten, collega's die beweren gedachten te kunnen lezen, moet Jan Kosters uit Bergentheim niets hebben. De goochelaar een tovenaar noemen, is dan ook uit den boze. "Je moet tegenwoordig bijna bijzondere krachten hebben om iets te kunnen."

"Er komt wel eens iemand op je af die dan vraagt: Doe jij ook dingen met geesten?" Sinds de nieuwe Uri Geller op SBS6 te zien is, worden Kosters steeds vaker vreemde vragen gesteld. En dat terwijl hij zich juist verre wil houden van alles wat niet eenvoudig te verklaren valt.

"Doordat de nadruk op televisie op bijzondere krachten ligt, denken mensen tegenwoordig sneller dat het gewone close-up goochelen iets te maken heeft met duistere krachten. Mensen vragen dan of je een tovenaar bent. Dan leg ik maar weer eens uit dat ik gewoon een goochelaar ben en dat alles heel eenvoudig te verklaren valt", zegt Kosters.

Vooral in de christelijke hoek willen mensen nog wel eens denken dat zijn werk iets met de duivel te maken zou hebben. De geel/zwarte outfit lokt de vragen eerder uit dan dat het ze afremt. "Waarom ik dan toch in die kleuren rondloop? Het geel is vrolijk en het zwart? Tja, het kleedt af hè."