Goochelaar Jan voor derde keer Nederlands Kampioen Kindergoochelen

Goochelaar Jan voor derde keer Nederlands Kampioen Kindergoochelen

Zaterdag 2 juli vond in Ede het NK Goochelen voor Kinderen plaats. Aan deze finale namen de beste Nederlandse goochelaars deel, met als specialisme: goochelen voor kinderen. Hardenberger Jan Kosters (artiestennaam 'Goochelaar Jan') werd voor de derde keer Nederlands Kampioen.

In 2011 en 2013 deed Jan mee en werd hij eerste. De spanning was dit jaar daarom hoog: Jan bedenkt elke keer een compleet nieuwe act. Zou deze act opnieuw goed genoeg zijn om te winnen? Na een spannende wedstrijd met allemaal goede acts kwam de prijsuitreiking: Jan werd voor de derde keer Kampioen.

Oordeel over de act

Goochelaar Jan toonde zijn grote creativiteit met zijn vernieuwende presentatie: een goochelende arts! Alles staat in het teken van de geneeskunde, inclusief de magie, de aankleding van het toneel en zijn kleding. Hij laat veel magie zien en gebruikt daarbij soms ook verschillende tot de verbeelding sprekende hulpmiddelen, zoals een wel heel erg lange 'grijptang'. Maar echt 'eng' voor de kinderen maakt hij het zeker niet.

Met speels gemak tovert hij onder meer ogen tevoorschijn, die zichzelf in de handen van de helpende kinderen op onverklaarbare wijze vermenigvuldigen. 'Ogenschijnlijk', zou Goochelaar Jan zelf waarschijnlijk zeggen met een knipoog. De kinderen vonden het prachtig en de NMU-jury, bestaande uit vakgenoten en een lekenjurylid, eveneens. De NMU-jury heeft Goochelaar Jan beloond met de officiële titel: Nederlands Kampioen 'Goochelen voor Kinderen' 2016.

De Toren / De Gelderlander / Twentsche Courant Tubantia 07-2016

Foto: Bert Speelman